Седемте рилски езера

 

sedemte-rilski-ezeraСедемте рилски езера са едно от местата, които посещаваме почти всяко лято.  Тъй като е много близо до София, е чудесен вариант за еднодневен излет сред природата. Част от цялото удоволствие е пътуването до там e изкачването със седалковия лифт, хапването на боб чорба в хижата горе и изкачването на стръмните пътеки до всичките седем езера. Една наистина прекрасна разходка сред природата, която горещо ви препоръчваме. Седемте рилски езера са едни от най-забележителните природни феномени.

 

седемте-рилски-езераСедемте рилски езера се намират в северозападния дял на Рила планина. До тях може стигнете по два прекрасни и живописни маршрута. Единият е от Самоков, с преминаване през Боровец, ползване на лифт „Ястребец“, преминаване през хижа „Ястребец“, след това през хижа „Мусала“, след което се продължава с изкачването към връх Мусала. Другият е с тръгване от Сапарева баня, преминаване по асфалтовия път до хижа „Пионерска“, ползване на лифта към Рилските езера и накрая достигане до самите тях.

Всяко от езерата има свое име, което е плод на дадена характеристика на самото езеро – Долното езеро заради ниското си разположение, Сълзата – заради кристално чистите си води, Окото – заради овалната си форма, Бъбрека – защото формата му наподобява именно това, Трилистника – заради неправилната си форма, Близнака – тъй като ако годината е суха, се стеснява в средата си и почти бива разделено на две малки езера, Рибното – защото в него има много големи количества пъстърва и други дребни риби, но в Близнака, както и в другите езера, риболовът е категорично забранен.

рилски-езераОколо езерата има и хижи, в които можете да си отдъхнете и да се нахраните – сред тях са х. Седемте езера и х. Рилски езера.

Седемте рилски езера са известни и с това, че веднъж в годината последователите на учението на Петър Дънов от Бялото братство се събират там, за да изпълнят своя мистичн танц, наречен паневритмия. Всички са облечени в бяло и гледката наистина е впечатляваща.

Най-удачно е да планирате посещение на Седемте рилски езера през топлите сезони на годината, за да може максимално да се насладите на невероятното преживяване, което ще остави у вас прекрасни спомени за цял живот.

 

седемте-рилски-езера