Как се преодолява кризата на средната възраст

Винаги идва моментът, в който трябва да се обърнем назад и да направим подробна ретроспекция на живота си, да си дадем ясна и точна сметка какво сме постигнали дотук и какво още можем да постигнем. Този момент е ключов за нас като личности, за самоусъвършенстването ни – можем да го наречен още и “криза на средната” възраст, която се характеризира с приключването на един жизнен цикъл и започването на друг.

Какво е кризата на средната възраст

Това е етапът на съзряването, на отиваща си младост, която прави място на мъдростта и един преломен етап – остаряването. Предполага се, че всеки един от нас трябва да приеме спокойно тази житейска ситуация, която при някои е с епохално значение и не винаги е толкова лесна за преодоляване. Точно затова се определя и като криза на средната възраст, която при жените и мъжете се проявява по различен начин и с продължителност от няколко месеца до няколко години! 

Така наречената “критическа” е за хората като втори пубертет, който протича със странно поведение, честа смяна на настроенията, радикални промени на досегашния живот (разводи, раздели, напускане на града и др.) и дори метаморфози, свързани с външния вид. Всичко това се дължи на желанието за задържане на младостта, която бавно, но сигурно се изплъзва през пръстите. Какво е нужно да се направи в подобна ситуация и има ли резон да посетим психолог?

психолог

Как се проявява 

Нека първо разгледаме как точно се проявява кризата на средната възраст, която е пословична и е тема за разговор сред мъже и жени. Тя може да премине през доста етапи, да претърпи развитие във времето и да е почва за появата на редица симптоми, включително и физически. Често срещано поведенческо отклонение е повишената конфликтност, която засяга и двата пола. Други сигнали, че става дума за критическа са:

  • Променен външен вид;
  • Сприхавост;
  • Тревожност;
  • Лабилност; 
  • Усещане за неудовлетвореност в професионален и личен план;
  • Изострен фокус върху здравето и др.

Подобно държание би могло да се дължи на хормонални промени, някои социални и психогенни фактори при отделните лица – кризата на средната възраст настъпва между 38 и 46 години, като тази цифра е сравнително относителна, а при някои хора критическата така и не идва. Въпреки това равносметка винаги има. 

По какъв начин да се справим с нея

Средният етап от житейския ни път поражда у нас паника и букет от емоции, с които не сме готови да се справим. Точно тук е ролята на психолога – да ни помогне в по-бързото преодоляване на кризата на средната възраст и да насочи мисленето ни в правилната посока. Запишете си час за терапия в PsySense, където ще получите ценни съвети и практически насоки по време на провежданите консултации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *