Марбейа

 

Марбейа е сравнително малък град, около 120 хил. души, намира се на средиземноморския бряг, точно под връх Ла Конча в Андалусия, популярен с името Коста дел Сол.  До скоро, а и може би все още това е най-тузарското място за почивка в Испания. Града се развива изключително много по времето на популярния тогава кмет, Хесус Хил, разследван по-късно за корупция. Марбейа през лятото се превръща в дом на много известни филмови и  музикални звезди, известни спортисти и дори членове на арабски кралски семейства. Покойният Крал Фахд Бин Абдул Азис обичаше да отсяда в собствената си резиденция приживе. А прочутото Пуерто Банус вечер се превръща в средище на всички плейбои от южната част на полуострова.

марбейа

 

 

Посетихме Марбейа  2013 година, в комбинация с кратка екскурзия до Кадис, Торремолинос, Тарифа и Гибралтар. Най-дълго останахме в Марбейа.

 

 

Марбейа е истинската перла на Коста дел Сол – има едни от най-живописните плажни ивици. В града ще откриете множество красиво озеленени градини и паркове с изящни скулптури, беседки и фонтани, а Старият град ще ви омагьоса с богатата си култура и история.

 

Марбейа е и сред най-атрактивните голф дестинации на Стария континент. Гостите на Марбейа могат да се възползват и от многобройните тенис клубове, да опитат конна езда, въздушни и водни спортове, които ще удовлетворят и най-претенциозния вкус към приключения.

 

марбейа

 

Сред най-атрактивните забележителности в Марбейа е арабският замък, който понастоящем не е достъпен за посетители, но останките от крепостните му стени са красиво втъкани в съвременната визия на града. В Стария град ще откриете и „Оранжевият площад“, на който са разположени три емблематични за Марбейа сгради – Кметството, датиращо от 1568 г., Старата сграда на управата, сътворена в 1552 г. и църквата „Св. Мария на Превъплъщенията“, която е и най-старата в Марбейа, построена през далечната 1505 г. Най-известният парк на Марбейа се намира на самия вход на Стария град – „Аламеда“, датиращ от 16 в.

 

 

марбейа

 

В Марбейа ще видите и Музеят на съвременното испанско изкуство, Музеят на Бонзаите, базиликата „Вега дел Мар“, римските терми „Бодевас“ и джамията „Ал Ризалат“.

 

В Марбейа ще опитате истински гастрономически шедьоври – сред традиционните за града ястия са сардините на шиш, паелята и морските дарове, приготвени на барбекю.

 

Климатът е мек, с цели 320 слънчеви дни в годината, а целогодишната средномесечна температура е цели 19 градуса. Когато и да решите да посетите това райско място, то ще ви посрещне с много слънце, красота и незабравими моменти!

 

пуерто-банус-марбейа