Севиля, Испания

 

sevilla-sevilia-ispaniaБяхме в Севиля, като част от една обиколка из Андалусия  през 2014-та година. Испания е страхотно място за ваканция и туризъм. Перфектната комбинация между слънце, море, хубава храна, красива архитектура и весели хора.

Севиля, известен още като Градът на портокалите, заради многобройните му, красиво цъфнали портокалови дръвчета, е град в южна Испания, четвърти по големина град в Испания и е столица на Андалусия. Той е с  население приблизително 700 000 жители, но  ако се прибавят и хората, живеещи в предгаридята му, то броят на жителите нараства на над 1 400 000 души.

 

Основаването на града датира от 8-9 век пр.н.е., а в периода 16-17 век е бил в разцвета си.

 

Севиля е един от малкото градове, в които  все още могат да се видят емблематични за испанския фолклор символи – борби с бикове (само по време на празници) и фламенко представления.

 

Севиля-ИспанияСред най-популярните забележителности в града са двореца Каса дел Пилатос – датиращ от началото на 16 век, той се счита за първообраз на андалуските дворци, бивайки смесица между испанския стил Мудехар и италианския ренесансов стил. Златната кула на Севиля, датираща от 13 век пък е била част от голяма стена, обграждаща Андалусия. Понастоящем е атрактивен морски музей. Дворецът Алказар и катедралата пък представляват хибрид между двете основни култури в Севиля. Катедралата е на мястото на някогашната джамия Алмохад, а дворецът, издигнат през 7 век, по-късно, през 15 век е бил резиденция на краля. Сградата е решена в традиционния стил Мудехар, въведен от архитектите-мюсюлмани, работили в християнския свят.

 

Климатът на Севиля се отличава с изключително мека зима, малко количество дъждове, лятото продължава от месец май чак до октомври, а средната годишна температура е цели 25 C.

 

sevilla-hotel-alfonso-XIIIТипични ястия за Севиля са небезизвестните тапас, за които се смята, че са измислени именно там – хапки-мезета, включващи в себе си множество съставки, започвайки от сушените меса и шунки, различни зеленчуци, маслини, сирена и стигайки до рибните деликатеси.

 

Най-удачното време за посещение на Севиля са пролетта, лятото и есента,  а за да усетите атмосферата на града е най-добре да изберете пешеходна обиколка.

 

Смята се, че Христофор Колумб е погребан именно в Севиля – там се намира негов паметник, макар да съществуват и версии, че лобното му място е Испаньола в Хаити или в Хавана, Куба.

 

севиляДруг интересен факт за Севиля е символът NO8DO – той присъства на флага и герба, отпечатан е върху преминаващите автобуси и таксита. Символът в средата обаче не е числото осем, а изображението на думата снопче от вълна, за което думата на испански е ‘madeja”. Вследствие на това, ребусът изписва фразата „No madeja do”, което наподобява думите „No me ha dejado“ – в превод  – „Не ме оставяй“. Легендата гласи, че през 13 век, кралят на Испания Алфонсо Мъдрия е изрекъл тези думи след като собственият му син се е опитал да завземе трона и да предизвика бунт, но жителите на Севиля останали до край верни на краля си.

севиля

 

 

севиля

 

севиля

 

 

севиля