Как да запазим за по-дълго мъжкото бельо

 

мъжкото-бельо Мъжкото бельо, за да се запази за по-дълго време, на първо място е важно да вземем предвид неговата материя. Напоследък все по-голяма популярност набират т. нар. торби за пране на бельо. Те представляват мрежести пликове с цип, които може да намерите за цена от 6 до 10 лв. Много подходящи са по-деликатното мъжко бельо, съдържащо копринени нишки, лен или памук.

При памучното мъжко бельо ключът за поддържане е в правилното пране на температура около 40 градуса, дори се препоръчва пране със студена вода, за да се избегне ефектът на свиване. Самото изсушаване е добре да става по познатия начин на открито и да не се използват сушилни. При прането на висококачествено памучно мъжко бельо се препоръчва използването на прахове за фино пране без избелващи гранули, но при белите тъкани е допустимо да се използва по-силен прах за пране.

(влез в магазина и купи марково мъжко бельо: www.queerwear.net)

Мъжкото бельо, съдържащо повече еластан или синтетика, също е добре да се пере на температура не повече от 30-40 градуса и да се суши на свеж въздух при достъп до слънчева светлина. Използването на сушилни не се препоръчва, тъй като нивото на еластичност на бельото се губи и може да стане прекалено отпуснато. Еластичното мъжко бельо се поддържа много по-лесно, ако при пране се използват течни перилни препарати, тъй като се разтварят по-лесно и имат активно почистващо действие дори при по-ниски температури.

Да не забравяме и мъжкото бельо, което се определя като по-фино, включително и коженото бельо. При него е повече от задължително използването на специални програми за пране на фини тъкани, както и щадящи перилни препарати каквито са например био препаратите. Сушенето задължително става на открито, като преди слагане на простора се препоръчва бельото да се изпъне и тогава да се закачи със щипки, за да не се нарушава формата му. Дори се препоръчва този тип мъжко бельо да се пере на ръка в хладка вода, а за по-добър ефект след изпирането може бельото да се остави за 5 мин. в студена вода с разтворен в нея омекотител.

Със сигурност при всеки тип материя на мъжко бельо е подходящо използването на омекотители, тъй като те не само придават свеж аромат на дрехите и допълнителна мекота, но и спомагат за намаляване на статичното електричество. Не забравяйте, че за белите тъкани се препоръчват прахообразните препарати за пране, а при цветното мъжко бельо гелообразните препарати. Също така дори да ви се наложи да изсушите бельото в сушилня, задължително щом приключи цикълът на сушене веднага извадете бельото от сушилнята.

majko-belio