Александруполис

АлександруполисЕдно от любимите ни места за почивка през лятото е Александруполис.  Намира се северния бряг на Егейско море и само на няколко километра западно от устието на река Марица, като старото име на града от времето когато е бил в пределите на българската държава е Дедегач. Разположен е в южна Тракия в подножието на ниската планина Овчарица с население около  55 хил.  жители.

Александропулис е известен с прочутия си фар, който е втори по големина в Европа и се е превърнал в символ на града. Ако ви интересуват културни забележителности можете същода посетите Църковният музей, катедралният храм „Св. Николай“ с чудотворната си икона, Етнографският музей и Педагогическата академия „Зарифиос“, която е една от най-значимите и старинни сгради на Александруполис,.

александруполисСъщо разбрахме,че има лечебните бани, в близост до града, както и Праисторическото селище на Макри.  Александруполис е известен и със своята запазена марка бели вина „Рецина“, чиято история датира още от 1895 г. Да не говорим за специфичната привлекателност на местната кухня, съчетаваща в едно аромати от Изтока и Запада. Крайбрежната улица епълна с малки таверни, където на обикновени дървени маси в типичния за гърците синьо бял стил можете да хапнете доволно с прясна рибка и други типично гръцки специалитети.

 

АлександруполисНие отсядаме в хотел „Astir Egnatia“ и никога не сме били разочаровани.Това  5-звездно съвършенство е разположено сред борова гора, непосредствено до плажната ивица и на няколко крачки от центъра на града. Хотелът разполага с елегантни стаи от всякакъв вид, обзаведени с всички екстри и с дизайнерски вкус, повечето от които с изглед към морето, което е само на няколко метра.  В „Astir Egnatia“ може да откриете и множество допълнителни съоръжения като фитнес зала, изискан ресторант и няколко открити басейна.