Остров Тасос

Това е едно от любимите ни места за почивка. Ходим там обикновено края на месец май, когато няма още много хора и сезона не е започнал. Ако имаме късмет времето е хубаво и можем да се попечем на плажа.

Обикновено отсядаме в Royal Paradise Beach Resort & Spa, който може би е най-хубавият хотел на острова. Ако отидете там ви препоръчваме да не взимате от най-скъпите стаи с джакузи и морски изглед, а да изберете по-евтините от вътрешната страна, защото сутрин ще ви събуди лекия приятен звук на чамовете от стадата, които пасат в съседните маслинови градини.

DSCN6438

Обикновено обядваме в Панагия, точно в центъра долу на единственото по голямо кръстовище, където работи всяко лято Васил от Ямбол и където хапваме най-вкусното саганаки и най-големите и вкусни кралски скариди на острова. Селото е планинско и изключително красиво с тесни улички и осеяно с чешми от където тече чиста студена изворна вода. В Панагия има също местна ферма за производство на зехтин от където всяка година си купуваме по няколко бутилки хубав натурален зехтин.

DSCN6606

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малко статистика за острова.

Тасос се намира в северния дял на Бяло море, съвсем близо до македонския бряг, до устието на р. Места. Остров Тасос често е наричан и Лименас (в превод от гръцки – „пристанище“).

Тасос е дванайстия по големина гръцки остров – площта му е 380 кв. км, бреговата му ивица е дълга 95 км, а населението е 13 хил. души.

DSCN6628

Сред основните забележителности на Тасос са руините на театъра, останали от римско време, Агората, руините на множество древни храмове и на някогашния централен пазар. Там, разбира се, се намират и древният храм на богинята Атина Палада, Акрополът и античният театър – някога събирал над 2,000 души. В Тасос ще откриете и редица музеи – етнографски и археологически.

Още от дълбока древност Тасос е бил прочут с мраморните си кариери. Снежнобелият мрамор и днес се ползва за направата на статуи, а нерядко среща и приложение в стилното обзавеждане на жителите на Тасос.

DSCN6501Климатът и почвите в Тасос са изключително благоприятни за отглеждането на маслинови дръвчета, като островът се нарежда сред водещите производители и износители на висококачествен зехтин и маслини. Производството на маслини е до толкова силно застъпено, че в Паная можете да посетите и един доста необичаен музей – Музеят на зехтина. Там можете да видите как някога зехтинът е бил извличан с помощта на преси, направени от камъни, изцяло задвижвани от силата на водата. В този музей, напълно контрастиращи на старите методи, ще видите и съвременните, високотехнологични машини за производство на зехтин, които обаче са съхранили в себе си част и от традиционните подходи.

Островът разполага с две фериботни пристанища – Лименас и Принос.

На остров Тасос ще откриете перфектни условия закъмпингуване или за пътуване с кемпери – идеален вариант за хората, които обичат да се чувстват в хармония с природата.

Един изключително екзотичен и интересен специалитет, който можете да опитате когато посетите Тасос е омлетът от яйца на чайка.